Zandfiltercombinaties

Onmisbaar bij elk prive zwembad is uiteraard de zandfiltercombinatie.Uiteraard is een patroonfiltercombinatie ook mogelijk, maar wij verkiezen liever de zandfiltercombinatie.
Bij grotere prive baden en bij openbare baden zijn heel andere filters van toepassing (hoogbed bijvoorbeeld). Hieronder vindt u enkele kant-en-klare zandfiltercombinaties.
Uiteraard is het ook altijd mogelijk om zelf een pomp en een losse filter uit ons assortiment te kiezen en zo tot een aangepast systeem te komen. Met name voor de zwembaden met een grote inhoud zijn geen kant-en-klare zandfilter combinaties, dus zult u die zelf moeten samenstellen.

 

De werking in het kort:

Een skimmermand houdt over het algemeen de bladeren, insecten en overig groter vuil tegen. Al het vuil dat door het skimmermandje heen gaat (voornamelijk zand, haren, bodylotion) wordt naar de zandfilter gebracht en blijft daar op het zandbedje / filterbedje liggen. Het schone water gaat erdoor heen en komt zo weer terug in het zwembad.
Het vuil wat in de zandfilter blijft zitten kan je verwijderen door terugspoeling via de terugspoelklep (ook wel omschakelklep genoemd) van de filter.

 

Welke filterinstallatie heb ik nodig?

Om te kunnen bepalen welke capaciteit zandfilter u nodig heeft zijn er 2 dingen van belang:

1 : De inhoud van uw bad

2 : De turn-over waarmee u moet rekenen.

Een turn-over geeft het aantal uren aan waarin de totale badinhoud door het filter moet kunnen gaan.
Bij privé buitenbaden moet de turn-over 4 á 5 zijn, voor binnenbaden moet dit 5 á 6 zijn.

 

Voorbeeld:

Een bouwkundig vierkant privé buitenzwembad met de afmetingen 400 x 800 x 150 cm.
De inhoud van dit bad is dus 4 x 8 x 1,5 = 48 m³.
Deze inhoud wordt gedeeld door een turn-over van 5 zodat een filtercapaciteit van bijna 10 m³/h nodig is.

 

Als de afstand van de skimmer tot de pomp erg groot is, of als er nog vele meters omhoog gepompt moet worden omdat er zonnecollectoren o.d. op het dak liggen of als de gebruikte buisdiameter te klein is dan is bovenstaande berekening niet helemaal juist. Het beste kunt u ons dan even om advies vragen.

 

Zandfilters worden meestal gevuld met diverse korelgroottes van zwembad zand. Er wordt dan een opbouw van grof (onder in het filter) naar fijn gerealiseerd; laag voor laag dus. Bij onderstaande zandfiltercombinaties is het zand niet meegeleverd. Dit is uiteraard wel bij ons te bestellen. Erg in opkomst is filterglas ipv filterzand. Alle ins en outs over filtermedia vindt u
hier.