Algemene werking warmtepompen

Een warmtepomp is eigenlijk een soort omgekeerde koelkast of airconditioning. Het principe is hetzelfde….. Het wordt koud in de koelkast omdat er een verdamper zit waarin een ijskoud koelmiddel circuleert.

De voedingswaren in de koelkast geven hun warmte daardoor (gratis) af aan de verdamper. Dit komt omdat warmte altijd vanzelf van een hoog naar een laag niveau stroomt (Denk maar aan een “warm” flesje bier dat je in de winter buiten zet: het wordt koud zonder dat je hiervoor iets hoeft te doen).

De warmte die de voedingswaren hebben afgegeven verlaat de koelkast via een condensor (=zwartmetalen rooster) aan de achterkant van je koelkast.

 

Een warmtepomp haalt op dezelfde manier gratis warmte uit het milieu. Dankzij de zon zitten er in de aarde, het water of de lucht, altijd en overal – ook in de winter – enorme massa’s warmte opgeslagen.

Een warmtepomp neemt lucht op uit de omliggende lucht en zet deze om in warmte, die vervolgens gebruikt wordt om het zwembadwater op te warmen via een warmtewisselaar.

Een warmtepomp bestaat uit een compressor met inbegrip van een koelvloeistof, een warmtewisselaar, een condensator en een ventilator.