Filtermedia

Filterzand

Gekalibreerd filterzand wordt verkregen uit een grondstof welke na het wassen wordt gedroogd en nauwkeurig gezeefd.

 

 

Filterglas

 

Filterglas medium heeft een groen label (gerecycled glas), en met zijn veel betere werking is het ook kostenbesparend ten opzichte van filterzand. Filterglas medium heeft vele voordelen boven zand:Filterglas medium heeft een groen label (gerecycled glas), en met zijn veel betere werking is het ook kostenbesparend ten opzichte van filterzand.
Filterglas medium heeft vele voordelen boven zand:

 

 • Glas medium is efficiënter; het verwijderd 30 % meer materiaal en vervuiling dan zand, zo bespaart het op terugspoelen en zodoende water, energie en chemicaliën.
 • Glas medium blijft schoner; het is minder vatbaar voor bio-aanslag aangezien het gladde oppervlak van de glaskorrels, in tegenstelling tot kiezelzand, vermijdt dat de bacteriën vast komen te zitten in kleine barstjes of scheurtjes. Hierdoor moet minder ingegrepen
  worden, en zijn er dus ook minder chemicaliën nodig om de verontreinigende stoffen te vernietigen.
 • Glas medium vraagt minder materiaal; het is minder dicht dan zand en vraagt 20 % minder vulling om een zelfde filter te vullen.
 • Glas heeft een langere levensduur en moet dus niet vervangen worden ook als de filters reeds toe zijn aan vernieuwing.
 • Glas medium is geschikt voor zowel publieke als privé zwembaden.

 


Filterpolymeervezels

 

Fibalon polymeervezels hebben in vergelijk met conventionele filtermedia een hogere vuilopnamecapaciteit. Circa 75 kg filterzand kan in een filter voor een doorsnee privé bad, vervangen worden door 1 kg Fibalon. 1 zak Fibalon (ca. 350g) bevat polymeervezels met een gezamenlijke lengte van ca. 200 km ! Grote voordelen van polymeervezels:Fibalon polymeervezels hebben in vergelijk met conventionele filtermedia een hogere
vuilopnamecapaciteit. Circa 75 kg filterzand kan in een filter voor een doorsnee privé bad, vervangen worden door 1 kg Fibalon. 1 zak Fibalon (ca. 350g) bevat polymeervezels met een gezamenlijke lengte van ca. 200 km !
Grote voordelen van polymeervezels:

 

 • Filtert veel fijner uit dan zand en glas- Makkelijk te hanteren door geringe gewicht; 1 zak van 350 gram staat gelijk aan 25 kg zand.
 • Grote filtersnelheid van ca. 50 m3/uur in tegenstelling tot zand (15- 30 m3/uur)
 • Veel minder terugspoelen vereist; minder water- en energiekosten- Geen klontering van het filtermedia meer
 • Onderhoudsvrij, recyclebaar, lange levensduur, rot niet

 

 

Anthraciet

 

Anthraciet is poreus, en in de poriën van de anthraciet groeien micro-organismen, die de afvalstoffen in het zwembadwater biologisch afbreken. Omdat het een paar maand duurt om deze micro-organismen te “kweken”, mag je nooit al je anthraciet in 1 keer vervangen. Om de 5 jaar, moet je 80% van het anthraciet in de filter vervangen. 20% blijft in de filter. Anthraciet is lichter dan zand. Indien er een filter met anthraciet wordt gebackwashed, dan moet het pompdebiet hoog genoeg zijn om het anthraciet te kunnen “fluidiseren” (min lineaire watersnelheid van 13 meter/h). Aan de andere kant mag het pompdebiet niet TE hoog zijn, omdat anders het anthraciet uit het filtervat gepompt wordt (Max lineaire watersnelheid 35 meter/h).

 

 

VitroSphere Nano.
Zuivere glasparels met een speciaal veredeld oppervlak zorgen voor een revolutie op het gebied van waterzuivering. De filterparels, die via een ingewikkeld procedé worden vervaardigd door een glasblazerij en die zijn veredeld door middel van een nano-coating, zorgen voor kristalhelder water van een optimale kwaliteit. VitroSphere®nano: de nieuwe generatie van een uniek filtermateriaal met lotus-effect.

 

Zelfreiniging.
Dankzij de uitstekende zelfreinigende eigenschappen garandeert VitroSphere®nano unieke terugspoelresultaten.
De uitgefilterde zwevende stoffen en deeltjes worden tijdens het terugspoelen volledig verwijderd. Het filtermateriaal blijft net zo schoon en effectief als op de eerste dag.

 

Filterhygiene.
Het gladde en gesloten oppervlak van de filterparels zorgt voor een lotus-effect en voorkomt het binnendringen en aankoeken van bacteriën en algen. Het vuil wordt opgevangen tussen de parels zonder dat het zich aan de parels kan hechten. VitroSphere®nano onderdrukt de vorming van ongewenste biofilms en voorkomt kiemvorming in het filter.

De reinigingsmiddelen werken uiterst effectief, daar waar de werking gewenst is, in het water en niet in het filter.

 

Dankzij de bijzondere oppervlakte-eigenschappen van de filterparels met nano-coating is coagulatie (klonteren) van het filtermateriaal uitgesloten en wordt kanaalvorming (het typische ‘channeling’ wat bij zandfilter systemen vaak na enkele jaren optreedt) voorkomen.

 

Gezondheid.
VitroSphere®nano bevat geen vrij, kristallijn kiezelzuur, geen in water oplosbare bestanddelen en geen metallisch ijzer. Dit laatste is wel het geval bij glasgranulaat wat gewonnen wordt uit gerecycled glas. VitroSphere®nano wordt gemaakt van een restproduct wat ontstaat bij de fabricage van vensterglas wat vele malen zuiverder is dan flessenglas. Omdat de filterparels via een gecertificeerd smeltproces worden gegenereerd, ontstaat er geen fijnstof, dat schadelijk is voor de gezondheid.

 

Deze eigenschap speelt met name een belangrijke rol bij het vullen van het filter, omdat van kwartshoudend stof en kwartshoudende deeltjes is aangetoond dat deze grote risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen.

 

Milieu.
VitroSphere®nano wordt via een smeltproces volgens ISO-, DIN- en SAE-normen vervaardigd van 100% “gerecycled”, zuiver natronglas. Dankzij de aanzienlijk geringere behoefte aan

desinfectiemiddelen en een nagenoeg onbegrensde levensduur van de filterparels, levert VitroSphere®nano een belangrijke bijdrage aan de bescherming van ons milieu. Dit effect wordt nog eens extra versterkt door een tot wel 80% geringere water- en energiebehoefte tijdens een terugspoeling.

 

Duurzaamheid.
Bij deskundig gebruik en onderhoud heeft VitroSphere®nano een bijna onbegrensde levensduur en kan het product desgewenst gerecycled of geconditioneerd en geregenereerd worden. Dankzij de optimale geometrische vorm, de geringe stromingsweerstand en de krachtige filterwerking van VitroSphere®nano, kan het benodigde filtermateriaal met maximaal 70% worden gereduceerd.

 

Efficiëntie.
Dankzij de uitstekende filtereigenschappen, de optimale geometrische vorm en de geringe stromingsweerstand, reduceert VitroSphere®nano de beginbehoefte aan filtermateriaal met ongeveer 25%. Door de unieke filtereigenschappen kan het aantal gebruikte chemicaliën tot een minimum worden beperkt. Dankzij de perfecte geometrische vorm en de geringe stromingsweerstand, kan het vermogen van de pomp tot een minimum worden gereduceerd.De praktisch onbegrensde levensduur van de filterparels zorgt ervoor dat de aanschaf van VitroSphere®nano binnen 3-5 jaar wordt terugverdien

 

Reduce, Re-use, Recycle
Meer dan ooit dient een verantwoorde omgang met natuurlijke hulpbronnen en ons milieu de kern van ons handelen te vormen. VitroSphere®nano reduceert de benodigde hoeveelheid filtermateriaal en kan altijd geconditioneerd en hergebruikt worden, of aan een recycle-cyclus worden toegevoerd. Het gebruik van VitroSphere®nano is een zeer verantwoorde beslissing ten behoeve van de bescherming van ons milieu en duurzaamheid.

 

Resumé:

 • uiterst effectieve filterwerking- kristalhelder water- optimaal zelfreinigend gedrag
 • aanzienlijk gereduceerde terugspoelduur
 • kortste terugverdientijd
 • benodigde hoeveelheid filtermateriaal tot wel 25% gereduceerdtot 80%- geringere water en energiebehoefte
 • aanzienlijk verlengde onderhoudsintervallen- nagenoeg onbegrensde levensduur